Du ville elske en grillhytte i din have

Du ville elske en grillhytte i din have

februar 1, 2021 0 Af admin

Hvad er en grillhytte?

Denne lille artikel vil give dig lidt viden omkring grillhytten, et udstyr til haven som oplever en stigende popularitet. Der er dog en stor mangel på viden omkring denne finske opfindelse, hvilket gør at mange danskere går glip af en potentielt helt ideel opgradering af deres hus og have. 

Oprindelsen 

Grillhytten har som nævnt sin oprindelse i Finland, hvor man har en lang tradition for at bygge i træ. Det er en tradition vi især kender fra saunahytterne, men de kære finner har også udviklet denne fantastiske lille bygning til deres grillbehov. Vi kalder det at grille nu, fordi det er et alternativ til vores komfortable køkkener med moderne induktionskomfurer, men i sin tid var madlavning i udgangspunktet en form for grill. Det at grille er en oprindelig måde at tilberede sin føde på, og derfor er den finske grillhytte opfundet som en måde at beskytte ilden og maden på, i et koldt, blæsende og i det hele taget fjendtligt, naturligt miljø.

Dens konstruktion 

En finsk grillhytte er på sin vis en enkel konstruktion, men taget i betragtning at den for mange erstatter en kuglegrill der står ude i det åbne, ja så er det mere rimeligt at kalde det en luksusbygning af ganske høj kompleksitet. Hytten er typisk seks- eller ottekantet, og har grillen i centrum. Rundt om grillen er der et bord, der gerne skal være let at rengøre. Rundt om bordet finder man hele vejen rundt en bænk, der gør at man som grillmester kan sidde sammen med en håndfuld af sine gæster eller familiemedlemmer, og nyde grillens varme og følge med i maden der grilles færdig. Over grillen finder man en skorsten, der leder røg og os ud af bygningen. På den måde har man en grill der er til at gå til, der er overdækket og beskyttet, og som derfor vil holde i mange år, beskyttet som den er mod vind og vejr. 

Glæden ved en grillhytte

Når man kan grille i al slags vejr, og aldrig bekymre sig om at skulle aflyse en hyggelig grillaften, blot fordi der er grå skyer på vej, ja så forstår man hvor værdifuldt det er, at have en grillhytte. Den gør med et slag, at man altid kan benytte sin grill – den er ikke afhængig af en god sommer. Selv den mest regnvåde sommermåned kan ikke forhindre en i at grille pølser og bøffer i tørvejr, og så må man hvis det virkelig står ned, så bare spise indenfor i huset. Som regel er det danske vejr bygevejr, og ikke så meget heldagsregn, og derfor er en grillhytte perfekt til at imødekomme de meteorologiske udsving.

En grillhytte er også et smukt syn i haven, den gør sig bemærket, og hæver det samlede niveau med en tak eller to. Det er de færreste forundt at have en sådan bygning helliget grillen, og det er derfor også en måde hvorpå man som grill-elsker kan markere dette overfor venner og familie. Det bedste af det hele – de billigere end du tror!