Det må din kat gerne spise

april 8, 2021 3 Af Nanna

Katte er et meget populært kæledyr verdenen over. Katte er egenrådige, kræver ikke det vilde, i forhold til en hund. Katte passer oftest sig selv, og går ind og ud, via en kattelem, når det passer dem. Man skal dog sætte sig ind i reglerne omkring kattens færden. Det er nemlig et lovkrav, at man skal holde sin kat inde på egen matrikel. Dog ser man stadig katte gå fra have til have, og visiterer med sit besøg i form af ekskrementer. 

Katte er også mindre madglade end hunde er. Og de spiser noget andet end hunde. Dog er der alligevel mad i huset, som du kan dele sammen med din kat. Dog bør kattens føde være et ernæringsmæssig og komplet kattefoder. Er din kat syg, bør du tage den til dyrelægen. Selvom der findes præparater, som er egnet til kattens velvære, som CBD olie. Man kan nemlig købe CBD til katte, som skulle hjælpe på smerter, gigt og kræft. Men rådfør dig med dyrelægen inden du begynder på noget. 

Kød

En ting, som hunde også gerne må få, er kød. Katte (og hunde) er kødspisere. Og de vil primært leve af kød, som vilde katte. Kød indeholder proteiner, som er godt for hjertet, for synet og et velfungerende fordøjelse. Tilberedt oksekød, kylling, kalkun, og andet tilberedt kød, kan du dele med din kat. Aldrig råt eller muggent, da det kan gøre din kat syg!

Korn

Katte kan godt lide korn. Korn er der også i kattefoder. Havre indreholder både proteiner og kalorier. Majs, majsmel, bruge ris, byg, hvede er bare noget af det korn, som katte godt må spise. 

Fisk

Det kommer nok ikke som en overraskelse. Fisk er noget katte rigtig godt kan lide. Fisk indeholder omega-3 fedtsyre. Det bidrager til kattens eminente syn. Forhindrer gigt, nyre og hjertesygedomme. Dåse tun, eller andet konserveret fisk er godt for din kat, men aldrig rå fisk, så undgå at dele din sushi med dit køledyr. 

Æg

Æg er en direkte kilde til proteiner. Også til din kat. Kogte æg, kan du godt dele med dit kæledyr. Undgå rå æg, ligesom katte ej heller bør få råt kød og rå fisk. 

Grøntsager

Det er ikke alle katte der kan lide grøntsager. Det samme gælder med fugt. Årsagen til det er, at katte ikke kan smage sødt. Grøntsager har masser af vitaminer i sig, og er fyldt med vand og fibre. Prøv at lade din kat smage forskellige grøntsager og frugter, måske der er en favorit imellem. 

Ost 

Nogle katte elsker ost. Men ost bør kun gives i små mængder, da kattes maver ikke er særlig gode, til at fordøje mejeriprodukter. Det samme gælder mælk. 

Der er dog fødevare, som er direkte giftige og livsfarlige for din kat. Derfor bør du aldrig give følgende til din kat: 

  • Chokolade 
  • Rosiner
  • Druer
  • Løg og hvidløg
  • Macadamia nødder
  • Brød og generelt dej 
  • Mejeriprodukter
  • Alkohol 
  • Xylitol, som er en slags kunstig sødestof. Det findes i tyggegummi og diverse former for slik. 

Sørg for at din kat ikke selv kan tilgå ovenstående, giftige fødevare. Største delen af kattens fødeindtag, bør bestå af kattefoder, som er taget udgangspunkt i kattens alder og energiniveau.