Smukke og grønne plæner

oktober 13, 2021 0 Af admin

Det er igen blevet den tid på året. Sæsonen, hvor græsset er langt og sundt, selv om det ikke altid er smukt. Det kan være irriterende at have en græsplæne, der har brug for opmærksomhed efter al den regn, som denne sæson har forårsaget. Derfor har jeg lavet en guide med 10 tips til at hjælpe dig med at pleje dit græs!

Den første ting, du skal kontrollere, er, om dit græs får nok sol. Græsset vil falme og dø, hvis det ikke får tilstrækkeligt med sollys. Græs vokser bedst, når solen skinner direkte på det tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen. Husk også på, at hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, er det næsten altid tilfældet! Så lad være med at lægge dig ned med dit yogaudstyr på græsplænen nu, for det vil ødelægge vækstbetingelserne.

Pas på Huller

For det andet skal du tjekke, om der er tomme områder i dit hegn, hvor folk kan kigge ind i din have og røre ved ting, som de ikke må røre ved uden opsyn. For det andet skal du lufte jorden med få måneders mellemrum i løbet af vækstsæsonen (forår-efterår). Dette vil hjælpe med at få luftcirkulationen til at cirkulere gennem alle rødderne og forebygge svampeinfektioner i tørkeperioder.

For det tredje skal du gøde dit græs med en gødning, der er egnet til græs. Dette bør gøres en gang om året om foråret og efteråret. Hvis din græsplæne får meget sol (forår til efterår), kan du regelmæssigt anvende organiske fosfor- og kaliumrige kosttilskud som knoglemel eller blodmel. I tilfælde af overdreven regn efter behandlingen kan de blive skyllet væk, før de har haft mulighed for at hæfte helt på jorden, så vær forsigtig!

For det fjerde skal du kun vande dit græs sparsomt og dybt regelmæssigt. Det er at foretrække at bruge en slange eller et drypvandingssystem, da det leverer vandet direkte til det sted, hvor der er brug for det. Du ønsker ikke en overvandet græsplæne, der bliver syg af at være for våd!

Til sidst skæres der højt. Der kan opstå brune pletter på jordoverfladen, hvis græsset klippes kortere end 5 cm, hvilket kan føre til rød trådsvamp. Når vejret er tørt, er kortklippede græsstrå også mindre udsat for lys, så de vil ikke udvikle sig så hurtigt.

Skal du bruge gødning?

Endelig er ukrudtsbekæmpelse om sommeren afgørende for en sund og grøn græsplæne. Hvis ukrudtet ikke bekæmpes hurtigt, stjæler det næringsstoffer fra græsrødderne ved at fratage dem lys, vand og luft. Det er bedre at hyre en professionel til at slippe af med ukrudtet på en stor græsplæne end at skade græsset eller jorden permanent.

Den sjette grund er også en af de mest afgørende: Syntetisk gødning, der indeholder kvælstof, bruges ofte til at skabe mere vegetation på kort tid, men de gør langt mere skade end gavn. Hvis du overdriver med kvælstof, vil dine ukrudtets rødder blive brændt. Desuden er overskydende nitrat blevet forbundet med sygdom og død hos dyr som hunde og kvæg, der græsser på din græsplæne, når de fodres med store mængder! Så husk på disse punkter: Ingen kemiske tilsætningsstoffer er tilladt! Et syvende skridt er at lufte din have efter årstiden (forår-efterår).

Kilde: Husoghaveguide.dk