Folketingsvalg: Partiet eller den personlige stemme?

oktober 10, 2022 0 Af admin

Danskerne er som regel flittige til at besøge valgstederne i forbindelse med folketingsvalget. Men for mange af os er vejen fra sofaen til stemmeboksen længere end som så. Før du kan sætte dit kryds, skal du nemlig have taget stilling til, hvem du vil stemme på. 

Når du stemmer til et folketingsvalg, har du grundlæggende set to muligheder. Du kan stemme på et parti, eller du kan afgive en personlig stemme til én af folketingskandidaterne. Nedenfor gennemgår vi både fordelene ved begge valgmuligheder. 

Partistemmen 

Den største fordel ved at stemme på et parti er, at du i så fald ikke behøver at sætte dig ind i alle partimedlemmernes politik. Mange af de mennesker, der afgiver partistemmer, gør det på baggrund af en ideologi eller politisk overbevisning, som de grundlæggende set har til fælles med det samlede parti. Og de samme mennesker vil ofte stemme på det samme parti i år eller årtier i træk. 
 Ulempen ved at afgive en partistemme er, at du fralægger dig indflydelsen på, hvilke kandidater fra dit valgte parti, der helt konkret kommer til at sidde i Folketinget.

Den personlige stemme 

Ved de sidste par valg har omtrent tre ud af fire danskere valgt at sætte et personligt stemmekryds. Dét skyldes, at du, når du stemmer personligt, har en direkte indflydelse på, hvem der kommer til at repræsentere det givne parti. Hvis klimapolitik for eksempel er dét, der ligger dit hjerte nærmest, kan du med fordel sætte dit kryds ved en kandidat, som har lige netop klimaet som førsteprioritet. Og selv hvis denne kandidat ikke bliver valgt ind i første omgang, har du i det mindste udtrykt din anerkendelse af kandidatens mærkesager og valgkamp. 

Hvem skal jeg stemme på? 

Hvis du ofte har været i tvivl om, hvem du skal stemme på til et folketingsvalg, er du bestemt ikke alene. Kun de færreste af os tager demokratiet for givet, og derfor sætter vi ofte vores krydser med stor omhyggelighed. 
 I dag findes der flere ting, du kan gøre for at blive tryg i din valgbeslutning. Først og fremmest kan det være en god idé, at du op mod valget tager én af de online tests, der typisk bliver tilgængeliggjort af landets mediehuse. Disse tests vil hjælpe dig med at finde ud af, hvilke partier – og kandidater – du er mest enig med. Dertil kan du med fordel følge bloggen på siden Folketingskandidater, der løbende holder dig opdateret på, hvordan landets valgkampe skrider frem, som vi nærmer os det næste folketingsvalg.