Skal din folkevogn synes?

november 9, 2022 0 Af admin

Når du skal have synet din bil, er det vigtigt at vide, hvad det betyder. Det kan være lidt svært at forstå, hvis man ikke kender til begrebet. I denne artikel vil vi gennemgå, hvad det betyder at have sin bil synet og hvor ofte man skal gøre det.

Om bilsyn

Bilsyn er en undersøgelse af, om din bil overholder de gældende krav til sikkerhed og miljø. Bilsynet skal sikre, at bilerne på de danske veje er i god stand, så vi undgår ulykker og forurening.

Det er derfor vigtigt, at du får foretaget bilsyn jævnligt – det gælder både for personbiler og varebiler. Bilsynet skal normalt foretages hvert 2. år, medmindre andet fremgår af dit synspapir. Hvis du har en ældre bil (før 31. december 1998), skal den have syn hvert år

Du kan få din bil synet hos alle godkendte synshaller i Danmark – se listen her. Nogle kommuner tilbyder også bilsyn.

Disse ting tjekkes grundigt ved et bilsyn:

  • Lys, blink og reflekser
  • Sigter, vindende og viskerblade
  • Bremser, styretøj og styrekugler
  • Fjedre, støddæmpere og affjedring
  • Hjulophæng samt eventuelle andre deformiteter i karosseri eller undervogn
  • Alle hoved- og baglygtere skal virke som de skal. Det samme gælder alle blinklys (forlygter og baglygter). Samtlige lyskilder skal have en god farve. Alle bilens lys skal også være rene.
  • Bagruden skal være fri for revner, buler eller anden skade. Samtlige vinduesviskerblade skal virke korrekt.
  • Alle bremser skal virke ordentligt – det gælder både parkeringsbremsen og den almindelige bremse. Styretøjet på bilen må ikke have spillet, og styrekuglerne må ikke være utætte. Alle fjedre, støddæmpere og andre dele af affjedringen skal være i orden.
  • Bilens hjulophæng og eventuelle andre deformiteter i karosseri eller undervogn bliver også undersøgt.

Hvis der findes fejl på din bil, skal du have disse rettet, før du kan få et nyt synspapir. Husk at gemme alle dokumenter vedrørende reparationer af din bil – dette kan nemlig være med til at forlænge dens levetid.

Du skal selv bestille tid til syn

Du skal selv sørge for at få din bil synet hos en godkendt synshal. Book bilsyn her.. Når du har fået foretaget syn på din bil, vil du modtage et synspapir. Synspapiret viser, hvornår din bil skal have næste syn – dette kaldes også for periodensyn.

Det er dit eget ansvar at sørge for, at din bil bliver synet rettidigt. Hvis ikke, kan det medføre bøder eller i værste tilfælde, at du mister din forsikring, så det er både for din egen skyld, men også for andre trafikanters skyld.