8 ting, du ikke vidste om dine tænder

januar 30, 2023 0 Af admin

Ved du alt, hvad der er værd at vide om dine tænder? Sandsynligvis ikke. Faktisk er der sikkert en hel del ting, som du ikke ved om dine tænder, udover hvad du finde på denne side. Tænder er en vigtig del af vores liv, og det er vigtigt at forstå alt det, de kan gøre for os. I dette blogindlæg vil vi diskutere 8 ting, som du måske ikke vidste om dine tænder!

1. Tænderne tygger ikke bare maden – de hjælper os også med at tale! Dine tænder er vigtige for at artikulere ord og danne lyde korrekt. De kan endda bruges til at skelne mellem de forskellige vokallyd, som du laver, når du taler. Visdomstænder er de eneste tænder, som ikke har en funktion, læs mere.

2. Tænderne har et beskyttende ydre lag kaldet emalje, som er det hårdeste stof i menneskekroppen. Emaljen er med til at beskytte dine tænder mod karies og huller, men den er ikke uopslidelig – så det er vigtigt at passe på dine tænder og undgå sukkerholdige snacks!

3. Vores tænder fortsætter faktisk med at vokse hele livet igennem! Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vores kindtænder længere på grund af slid med tiden.

4. Du kan bruge dine tænder til at se, hvor gammel du er – en proces, der kaldes tandaldervurdering. Denne proces indebærer, at man ser på formen og mønstret af riller i emaljen, som dannes, når vi bliver ældre.

5. Tænder består ikke kun af emalje – de indeholder også dentin, som er en blødere substans under emaljen. Dentin er med til at beskytte vores tænder mod varme og kulde, da det er mere følsomt over for temperaturændringer end emaljen.

6. En gennemsnitlig voksen har 32 blivende tænder – 8 fortænder, 4 hjørnetænder, 8 præmolarer og 12 kindtænder!

7. En tandbørste bliver slidt inden for 3 måneder efter brug – Det er på grund af dens slid og slitage. Det er vigtigt at udskifte din tandbørste regelmæssigt, da børsterne kan blive for flossede eller slidte til at rense dine tænder effektivt.

8. Der lever millioner af bakterier i din mund – nogle gode og nogle dårlige! De gode bakterier hjælper os med at fordøje vores mad, mens de dårlige bakterier kan føre til plak og huller, hvis de ikke kontrolleres. Hvis vi passer på vores tænder, hjælper det os med at holde disse bakterier i skak, så vi ikke får tandproblemer.

Husk – tandbørstning to gange om dagen med fluoridtandpasta, brug af tandtråd dagligt, regelmæssige tandlægebesøg og en afbalanceret kost.